Inzichten 

Fons van Mieghem: aanjager van innovatie in de zorg

Vertrouwen en een gedeelde visie op wat je wilt toevoegen aan de zorg. Die basis is nodig om samen de zorg te verbeteren. Fons van Mieghem, interim projectleider en procesaanjager bij Bureau Helder, brengt mensen en organisaties bij elkaar. Als aanjager van innovatie stimuleert hij professionals hun verbeeldingskracht te gebruiken. Dat doet hij met creatieve werkvormen, zoals LEGO ® SERIOUS PLAY ®, Design Thinking en brainstormmethodes. Zijn aanpak is dan ook creatief en nuchter en zijn positieve energie werkt aanstekelijk. Fons ondersteunt organisaties en professionals bij het komen tot oplossingen die bijdragen aan toekomstbestendige zorg.

Vóór je rol als interim projectleider en procesaanjager werkte je 22 jaar in de farmaceutische industrie.

“Klopt. In die periode vervulde ik uiteenlopende rollen: van sales- en fieldmanager tot business innovation specialist. De laatste jaren hield ik me vooral bezig met waardegedreven zorg. Dat deed ik vanuit mijn rol bij het biotechnologiebedrijf Amgen. Waardegedreven zorg gaat om het streven naar de beste verhouding tussen de kosten en uitkomsten van de zorg. Zodat de waarde voor de patiënt zo groot mogelijk is.”

“Een mooi voorbeeld van het verbeteren van de zorg? Dat is het LEAN-traject, dat Dianet in 2018 samen met Amgen doorliep. Met dit traject wilde Dianet het zorgproces zo inrichten dat de toegevoegde waarde van Dianet voor patiënten én medewerkers zichtbaar is. In vier maanden tijd zochten we via de LEAN-aanpak samen naar verspillingen en verbeteringen in het zorgproces. Zowel bij patiënten thuis als in de dialysezorgcentra. De resultaten? Een verzameling van concrete aandachtspunten waarmee we het zorgproces snel verder konden verbeteren. En bovendien een groot aantal Dianet-medewerkers dat het traject succesvol afsloot met een LEAN Yellow Belt certificaat.”

 

Hoe kwam je terecht bij Bureau Helder?

Michiel van der Voort, interim- en projectmanager bij Bureau Helder, was ook betrokken bij het LEAN-traject. Destijds vanuit zijn rol als directeur bedrijfsvoering bij Dianet. Na afronding van het project hielden we contact. Zo sloot ik me via Michel begin dit jaar aan bij Bureau Helder en startte ik als interim projectleider bij Dimence. Deze organisatie biedt (hoog)specialistische geestelijke gezondheidszorg aan patiënten in de regio Deventer, Zwolle en Almelo.”

 

Wat vind je kenmerkend voor Bureau Helder?

“Ik vind het mooi dat alle Helder collega’s van toegevoegde waarde willen zijn voor de zorg. Ze zijn gemotiveerd om mensen op alle niveaus in de zorg te helpen. Dat is ook mijn primaire drijfveer. Ik wil mensen helpen die mijn ondersteuning hard nodig hebben. En bovendien bijdragen aan toekomstbestendige zorg in Nederland. Dat is geen eenvoudig doel. Daarom is het nóg belangrijker dat we krachten bundelen en elkaars expertise benutten.”

 

Waarom is het verbeteren van de zorg een uitdaging?

“In de zorgsector heb je altijd te maken met belangen van verschillende partijen. Van patiënten, maar ook van zorgprofessionals, verzekeraars, leveranciers en andere belanghebbenden. Kom je met een oplossing, waardoor minder zorg nodig is bij een ziektebeeld? Dan kan dat tegen andere belangen ingaan. Om het ingewikkelder te maken: de vraag naar zorg en daardoor de uitgaven aan zorg nemen fors toe. Dit soort factoren maken het verbeteren van de zorg een flinke uitdaging.”

 

Jij richt je op de innovatiekracht van zorgorganisaties. Hoe doe je dat?

“Allereerst door verschillende partijen in de zorg samen te brengen. Denk aan zorgprofessionals, maar ook aan verzekeraars. Voor innovatie is een gezamenlijk vertrekpunt nodig. Een visie op wat je samen wilt toevoegen aan de zorg. Vanuit die basis onderzoek ik samen met de partijen waar kansen liggen. En hoe ze elkaar kunnen versterken om de zorg verder te verbeteren. Eén en één is drie: vanuit een goede samenwerking kom je een stuk verder dan wanneer je alleen werkt.”

Fons van Mieghem

"Voor innovatie is een gezamenlijk vertrekpunt nodig.
Een visie op wat je samen wilt toevoegen aan de zorg."

Bruggen bouwen doe je vanuit een energieke en nuchtere aanpak. Vertel eens.

“Ik werk graag hard, punctueel en vanuit positieve energie. Bijt ik me vast in een project? Dan ga ik door tot het doel van de opdrachtgever is bereikt. Worden afspraken niet nagekomen? Dan zit ik daar bovenop. Ik spreek mensen gemakkelijk aan op hun beloftes en verantwoordelijkheden. Dat doe ik op een nette en menselijke, maar ook directe manier. Altijd met het einddoel voor ogen. In hectische of lastige situaties blijf ik nuchter. Dat zit in mijn aard, want als echte Groninger is nuchterheid met de paplepel ingegoten.”

 

Ook pas je creativiteit toe in je werk in de zorg.

“Absoluut. Dat doe ik bijvoorbeeld met brainstormsessies, hackathons en LEGO ® SERIOUS PLAY ®. Met deze creatieve methode help ik organisaties in de zorgsector bij het oplossen van complexe problemen. En bij het ontwikkelen van een nieuwe visie of strategie. Het mooie van deze methode is dat professionals met LEGO ® fysiek aan ideeën en oplossingen bouwen. LEGO ® helpt ze bij het denken en visualiseren in 3D. Zo kunnen ze bijvoorbeeld laten zien waar collega’s of zij zelf in de organisatie staan. Of hoe ze betere verbindingen kunnen leggen tussen afdelingen en partijen. Bovendien geeft LEGO ® SERIOUS PLAY ® alle professionals de kans om mee te denken met oplossingen. Ook de mensen die tijdens een groepsdiscussie liever op de achtergrond blijven.”

 

Waarom zijn innovatie en creativiteit nodig voor toekomstbestendige zorg?

“Wat vandaag werkt, is morgen alweer achterhaald. Snelle veranderingen in de zorg vragen om sterke samenwerkingsverbanden en het onderzoeken van frisse invalshoeken. Creatieve werkvormen hebben hierin een sleutelrol. Ze nodigen professionals uit om vanuit verschillende perspectieven naar een situatie te kijken. Juist als professionals vastzitten in bepaald gedrag, kan dat leiden tot betere oplossingen. Door samen te kijken naar wat wél kan, kom je tot positieve veranderingen voor toekomstbestendige zorg.”

Benieuwd hoe Fons jouw organisatie kan helpen?

Neem contact op met Fons voor een kop koffie en een goed gesprek.