Inzichten 

Ageeth Wahle: Bruggenbouwer tussen IT en zorginnovatie

“Geef mij maar een bak data en ik ga ermee aan de slag,” aldus Ageeth Wahle. Als bevlogen zelfstandig ondernemer zet ze haar kennis in op het snijvlak van IT en zorginnovatie, waarbij ze fungeert als project-, programma- en interimmanager. Ageeth houdt van structureren en verbindingen leggen – zo maakt ze ogenschijnlijk verhalen behapbaar en complexe data begrijpelijk. Ze benadrukt het belang van informatietechnologie (IT) met een focus op kwaliteit, veiligheid en processen: "Die combinatie is cruciaal met betrekking tot zorginnovatie".

Je vervult de rollen van project-, programma- en interimmanager, gespecialiseerd in informatietechnologie, informatiemanagement, kwaliteit & veiligheid en innovatie. Dat is een behoorlijke opsomming. Wat betekent het in feite?

“Sinds 2018 ben ik zelfstandig ondernemer en werk ik voornamelijk in ziekenhuizen en behandelcentra. Of het nu gaat om het managen van projecten, programma’s, of interimopdrachten, mijn focus ligt altijd bij IT, informatiemanagement, kwaliteit en innovatie. Ik ben constant bezig met vragen als: Hoe implementeer je ideeën? Hoe maak je dingen eenvoudiger? Simpel gezegd, ik breng complexe zaken terug naar de essentie: wat is het probleem dat we op willen lossen?”

Duidelijk. Heb je een voorbeeld van je werkzaamheden?

“Als manager van een ziekenhuisapotheek was ik betrokken bij de implementatie van een elektronisch voorschrijfsysteem. Hierbij was het cruciaal om de belangen van artsen, het ziekenhuis en softwareontwikkelaars op één lijn te krijgen. Mijn doel was om ervoor te zorgen dat artsen de juiste meldingen ontvingen, het systeem goed werd getest, en dat het ziekenhuis zich kon vinden in de nodige veiligheidsmaatregelen. Met deze driehoek ben ik steeds bezig.”

 

En waarom ben je zelfstandig geworden?

“Die stap zette ik dankzij Cassandra Koning. Zij is mijn oud-collega en richtte Bureau Helder op. Ze vroeg me destijds om deel te nemen aan een boeiende opdracht. Op dat moment was ik nog in loondienst, maar Cassandra overtuigde me om mee te werken. Ik nam een bulk aan overuren op, ontdekte dat ik het inderdaad superleuk vond, en ben vervolgens in augustus 2018 zelfstandige geworden.”

“Soms is het gewoon een kwestie van: doen.”

Hoe bevalt dat?

“Geweldig! Ik heb fantastische opdrachten gehad. Mijn werk bevindt zich op het snijvlak van het verbinden van mensen en het leggen van verbindingen tussen technologie, proces en inhoud. Of het nu gaat om gegevensuitwisseling, veiligheid, wettelijke regelgeving of procesoptimalisatie, altijd staat de vraag centraal: Hoe kunnen we dit verbeteren? En soms is dat gewoon een kwestie van doen. Ik zeg altijd: ga het maar gewoon doen.” 

Ga het maar gewoon doen?

“Ja. Door mogelijke oplossingen voor vraagstukken uit te voeren, leer je het meeste. Door te doen kun je ondervinden, bijstellen en continu verbeteren. Daar ben ik steeds mee bezig, zowel operationeel als op tactisch en strategisch niveau, zowel in inhoud als in proces. En altijd met voldoende kwaliteit, voor zorgverlener en patiënt.”

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

“Bijvoorbeeld, ik heb met leveranciers afgesproken hoe we op een veilige en betrouwbare manier berichten over diagnoses, allergieën en laboratoriumtests kunnen uitwisselen tussen zorginstellingen. Ik betrek inhoudsdeskundigen hierbij en zorg voor een gestructureerd proces om het doel te halen. Het doel is om gegevensuitwisseling gestandaardiseerd te laten verlopen, waardoor zorgaanbieders efficiënter kunnen communiceren. Want binnen bijvoorbeeld de muren van het ziekenhuis kan wel uitgewisseld worden, maar het ziekenhuis kan momenteel niet uitwisselen met het revalidatiecentrum om de hoek. Omdat die technieken verschillend zijn en niet met elkaar praten. Met die groep leveranciers hebben we een standaard met elkaar afgesproken, waardoor die twee verschillende zorginstellingen straks wél met elkaar kunnen praten.”

“Ik zoek altijd naar gedeelde belangen.”

Je werkt dus met verschillende partijen op verschillende niveaus. Hoe breng je dit tot stand?

“Ik baseer mijn aanpak sterk op feitelijke informatie om zo een onafhankelijk advies te kunnen geven. Factchecking speelt een centrale rol in mijn proces; het helpt mij om inzicht en overzicht te krijgen. Verder is het essentieel om te begrijpen wie tegenover mij zit, wat hun rol, verantwoordelijkheden en belangen zijn. Duidelijkheid hierover is cruciaal: de taken en rolverdeling moeten helder zijn. Waar ben jij van? Waar ben ik van? Waar kan jij dan iets over zeggen, en waar kan ik iets over zeggen? En wat voor zaken kunnen we dan samen doen? Uiteindelijk begint het allemaal met luisteren.”

 

In welke projecten doe je dit nu?

“Ik doe dit nu bij VWS en VIPP5. Eigenlijk komt dit heel mooi samen, maar ik moet wel opletten welke pet ik op heb. Bij VWS ben ik meer op tactisch en strategisch niveau bezig, en bij VIPP5 zit ik meer in de operatie – waarbij de resultaten weer op tactisch en strategisch niveau nodig zijn.”

“Geef mij maar een bak data en ik ga ermee aan de slag.”

De complexiteit is wederom duidelijk vertegenwoordigd.

“En dat vind ik juist onwijs leuk! Ik ben sterk in structureren en het in relatie brengen van feiten, voor het broodnodige inzicht en overzicht. En dat is precies waar ik voor word ingeschakeld. Geef mij maar een bak data en ik ga ermee aan de slag. Collega’s van Bureau Helder vragen me ook regelmatig om even mee te kijken. Ook krijg ik dit terug van mijn medewerkers. Zij zeggen: je bent zo duidelijk.”

 

Hoe ben je in de omgang met medewerkers?

“In beoordelingsgesprekken focus ik niet alleen op verbeterpunten, maar vooral op waar medewerkers goed in zijn en waar ze zich kunnen ontwikkelen. Soms betekent dit dat ze andere taken krijgen of nieuwe dingen mogen ontdekken. Als iemand iets wil proberen, zeg ik: ga ervoor! Om te ontdekken of iets bij je past, moet je het toch echt gaan doen.”

 

En over complexiteit gesproken: Hoe behoud je de balans in je werk?

“Sporten is voor mij essentieel om balans te houden. Het helpt me mijn hoofd leeg te maken en even afstand te nemen. Soms leidt dit tot nieuwe inzichten. Mijn activiteiten zorgen voor schakelmomenten tussen mijn werk en privéleven, waardoor ik met hernieuwde energie aan de slag kan. De hardloopschoenen aantrekken, met een vriendin roeien – die dingen zijn heel belangrijk voor mij, al mijn hele leven lang.”

 

Zie je overeenkomsten tussen jouw persoonlijke benadering en de werkwijze van Bureau Helder?

“Zeker! We delen normen en waarden, zoals het niet uit het oog verliezen van de patiënt en het persoonlijke aspect. We zijn open over onze standpunten en integriteit is van groot belang. Dat zie ik in ons allen wel terug. En het pragmatische: ga er geen wollig verhaal van maken en zeg gewoon waar het op staat.”

“Iedereen bij Bureau Helder is in zijn kracht bezig. Dan gaat het lopen.”

Wat verwacht je voor de toekomst bij Bureau Helder?

“Momenteel werk ik niet direct samen met collega’s bij Bureau Helder, wat ik jammer vind. Ik heb in het verleden ervaren dat dat ontzettend leuk kan zijn: een leuke dynamiek waar je lol in hebt, waar je met elkaar lacht. We zijn een leuke groep mensen met verschillende achtergronden, kennis en expertise. Ik bel ze wel geregeld hoor, dan zeg ik: denk eens met me mee. Dat is wel heel fijn. Ik hoop in de toekomst weer gezamenlijk opdrachten te doen. Iedereen bij Bureau Helder is in zijn kracht bezig; dan gaat het lopen. Dat is zo leuk.”

Benieuwd hoe Ageeth jouw organisatie kan helpen?

Neem contact op met Ageeth voor een kop koffie en een goed gesprek.